(Gambar) Perbezaan Antara Daging Khinzir Dan Lembu
Jika dilihat, daging khinzir mempunyai warna yang lebih pucat dari daging lembu (lihat gambar), warna daging khinzir seolah-olah seperti warna daging ayam. Namun perbezaan ini tak dapat dijadikan pegangan, kerana warna pada daging khinzir biasanya disalut dan disebatikan dengan pelumuran darah lembu, walau sebatian ini boleh dihilangkan dengan merendam di dalam air. Selain itu, di bahagian tertentu pada daging khinzir, warnanya mirip sekali dengan daging lembu sehingga sangat sukar membezakannya.
Perbezaan kelihatan dengan jelas antara kedua-dua daging. Pada daging lembu, serat-serat daging kelihatan padat dan garis-garis seratnya kelihatan jelas. Sedangkan pada daging khinzir, serat-seratnya kelihatan samar dan sangat renggang. Perbezaan ini semakin jelas ketika kedua-dua daging direnggangkan bersama (lihat gambar).
Perbezaan terdapat pada peringkat keanjalannya. Daging khinzir mempunyai tekstur lemak yang lebih elastik sementara lemak lembu lebih kaku dan berbentuk. Selain itu lemak daging khinzir sangat basah dan sukar dilepaskan dari dagingnya sementara lemak daging agak kering dan kelihatan berserat (lihat gambar).
Namun kita harus berhati-hati pula bahawa pada bahagian tertentu seperti buah pinggang, lemak khinzir kelihatan hampir serupa dengan lemak lembu.
Daging lembu mempunyai tekstur yang lebih kaku dan padat berbanding dengan daging khinzir yang lembik dan mudah diregangkan (lihat gambar). Melalui perbezaan ini sebenarnya ketika kita memegangnya pun sudah terasa perbezaan yang nyata antara keduanya kerana dapat dirasakan daging babi lebih kenyal dan mudah direnggangkan. Sementara daging lembu terasa solid dan keras sehingga cukup sukar untuk diregangkan
Nota : Berikut berapa kajian yang telah dijalankan oleh Dr. Ir . Joko Hermanto dari Indonesia. Banyak sangat perbezaan antara daging tersebut.
0 Response to "(Gambar) Perbezaan Antara Daging Khinzir Dan Lembu"
Post a Comment